torsdag 17 mars 2016

Laboration estrar

Uppgift 
Uppgiften var att blanda ihop 2 olika syror för att skapa estrar. Det stod vilka syror vi skulle blanda och det fanns då en speciell doft som skulle uppstå. Vi skulle sedan känna doften på estrarna och förhoppningsvis känna den doften som syrorna tillsammans bildade.

Syfte 
Syftet är att lära sig och förstå hur man skapar estrar utav syra och alkohol. Man ska se och känna hur en syra och en alkohol kan skapa en god doft trots att de enskilt luktar äckligt. Dessutom ska man förstå i vilket syfte man använder estrar.

Material 
3 st provrör och provrörsställ
Bägare
Ättiksyra, smörsyra, etanol, propanol, svavelsyra
Kristallisationsskål
Skyddsutrustning (Glasögon och förkläde)

Utförande 
Hämta materialen till arbetsplatsen, men inte syrorna. Ta med rören tillbaka till syrorna och blanda syrorna i rören efter vad som står på pappret. Ungefär 1 cm av varje syra. Märk gärna rören för att minska risken att man blandar ihop rören.
Fyll en bägare med varmt vatten och lägg i rören. Låt de ligga i någon minut och kalla sedan på er lärare som häller i svavelsyra för att snabba på processen. Vänta någon minut till.
Lägg ljummet vatten i kristallisationsskålen och häll i vätskan från ett rör i taget. Efter varje gång så luktar ni, antecknar lukten och sköljer sedan ur för att göra om processen med de andra syrorna.
Diska ut allt efter laborationen.

Resultat
När vi blandade de olika alkoholerna och syrorna så kom det fram olika dofter.

Slutsats 
Vi kom fram till att det första röret luktade nagellack (aceton) men vi fick senare höra att det var salubrin.
Det andra röret tyckte vi luktade ungefär likadant som det andra, men vi fick senare höra att det var ananas. Vi luktade även på en annan grupps och det luktade betydligt mer ananas än våran.
Det tredje röret tyckte vi luktade hallon, vilket var rätt.

Det är ett fakta att syra+alkohol ger olika fruktdofter. Man kan använda det för att smaksätta t.ex godis.


Utvärdering
Jag tycker att laborationen gick bra för min grupp. Vi samarbetade bra och alla var delaktiga. Vi utnyttjade tiden och hann med bra marginal klart med uppgiften. Vi lyckades ganska bra med uppgiften och fick vid 2 av 3 rör fram rätt doft. 

Vi hade ingen hypotes då vi inte hade läst något om ämnet innan laborationen. Men jag tror att det hade varit svårt att skriva en ändå ifall man inte visste hur ämnena skulle reagera tillsammans.

En felkälla var att resultatet blev olika beroende på hur mycket vätska man hade i rören och hur mycket vätska man hade i Kristallisationsskålen. Kanske även hur varmt vattnet var. 
Det kan också vara svårt att känna doften om man står för långt ifrån, luktar ovanifrån istället för att vifta med handen, om det finns flera dofter runt omkring eller om man är förkyld.
Om man inte låter vätskorna stå tillräckligt länge i det varma vattnet så kanske det inte får samma resultat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar