onsdag 24 september 2014

No laborations rapport- smälta is koka vatten

NO lab - smälta is koka vatten.



Uppgift 
Uppgiften är att ta reda på vid vilken temperatur is smälter och vid vilken temperatur vatten kokar. 

Syfte 
Att träna på att laborera och använda brännaren. Och lära sig mer om agregationstillstånden.

Material 
Brännare, tändstickor, glasbägare, isbitar, ställning och nät.

Utförande 
Man ska ta en brännare och sätta en bägare med is på en ställning ovanför brännaren. Så fort man sätter på bägaren på ställningen så ska man sätta på en klocka. Man ska varannan minut mäta med en termometer hur varmt det är och anteckna det. När isen har smält ska man anteckna hur lång tid det tog och hur varmt det var när det smälte. Man ska sedan fortsätta mäta varannan minut tills vattnet börjar koka. Då ska man mäta temperatur och hur låg tid det tog och anteckna det.

Hypotes 
Is smälter vid 1°C och vatten kokar vid 100°C

Resultat
Isen smälte efter 3.20 min och det var 24°C.

Och vattnet kokade efter 8.30 min och det var 100°C.




pastedGraphic.png





Slutsats
Vår hypotes var rätt eftersom isen började smälta vid 0°C men att hela isen inte hade smält för än vid 24°C. Hade det varit 0°C hela tiden hade den smält men det hade tagit längre tid. Vår hypotes
var också rätt när det gäller när vatten kokar eftersom det började koka vid 100°C, men att det började bubbla innan 100°C. Vattnet kan ha kokat några grader innan 100°C. Eftersom att även om det bara är t.ex 92°C i vattnet så är det 100°C i bubblorna i vattnet där vattenångan är. Och det är ju vattenångan som får vattnet att koka och avdunsta.


Wilma

1 kommentar: